İsim denklik belgesi nedir?
Türk vatandaşlığını sonradan kazanan kişilerin, Türkçe ad ve soyad seçmeleri halinde önceki ad ve önceki soyad bilgileri nüfus kayıtlarına işlenmektedir.
İsim Denklik Belgesi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişiler ile bunların alt soyları, üst soyları veya eşleri ile veli, vasi ya da bu konuda vekâletname ibraz edenlerin talepleri halinde nüfus kayıtlarına dayanılarak düzenlenen, ilgililerin önceki ad ve önceki soyad bilgileri ile Türk vatandaşlığını kazanma kararına ilişkin bilgileri gösterir belgedir.
İsim denklik belgesi nereden alınır?
İsim denklik belgesi doğrudan başvurulup alınabilen bir belge değil ne yazık ki. En yakın nüfus müdürlüğünden kimliğiniz ile birlikte gittiğiniz takdirde başvuru sürecini başlatabilirsiniz. Randevu almak için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine gidin ve buradaki seçeneklerden Diğer Nüfus Olayları‘nı seçerek randevunuzu alın.
Başurunuz Ankara’daki ilgili makamlara ulaşıyor ve atanız adına arşivlerde bir araştırma yapılıyor. Eğer gerekli dokümanlar arşivde varsa başvuru olumlu sonuçlanıyor ve evrağı teslim alabiliyorsunuz. Eğer arşivde belgeler bulunamamışsa, başvurunuz olumsuz sonuçlanıyor ve sizden isim denklik belgesini çıkarabilmek için gerekli olan evrakları Romanya’dan (atanızın vatandaşlığı olan ülkeden) temin etmenizin beklendiği söyleniyor.
İsim denklik başvurusu olumsuz sonuçlandığında:
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 2022 yılında yayımladığı mevzuata buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İsim denklik belgesi daha önce yetkililer tarafından araştırma yapılmış ise hemen veya birkaç günde şayet hiç araştırma yapılmamış ise başvurudan yaklaşık 3-4 ay sonra bile sonuçlanabiliyor. Daha önce doğum belgesi nüfus müdürlüklerine ulaşmadıysa sonuç %90 ihtimalle olumsuz çıkacaktır. Belgede zaten yapmanız gerekenler yazacaktır.
Bir sonraki aşama olan arşivlerde doğum belgesi aramak ve detayları ile ilgili bilgiler için buraya tıklayarak diğer yazıya geçebillirsiniz.
12 Yorum. Yeni Yorum
1.) Merhaba… Babamın Romanyada ki ismi ile Türkiye’ye de kullandığı isim aynı. Aldığum Tabiiyet beyannamesinde babamın adı aynı. Bu durumda İsim denklik gerekiyor mu?
2.) Dığum belgesi gerekiyor mu?
Merhaba, hayır. Aynı isim iki tarafta da geçerli.
merhaba, romanya vatandaşı olunca isim denkliğinde kendimize özel başka bir isim seçebiliyor muyuz?
Bizede verdikleri belgede 1929 sonrasi kayit tuttuklarindan 1925 tarihli diye vermediler/ veremediler, Romanya dogumlu 1909 ,ilfov basvurmamiz mi gerekir
Merhaba,
Rehberleri sırasıyla okuyun lütfen.
Merhabalar babaannemin annesi 1915 silistre doğumlu nasıl bir yol izlememiz gerekiyor acaba
Merhaba, böyle bir bilgiyi daha evvel duymadım. Tabiiyet beyannameniz var mı?
Merhabalar,
Atama ait İsim denklik belgesi başvurusu yapmak istedim. Fakat Atamın 1928 tarihinde Köstence’den Türkiye göç etmiş bu nedenle isim denklik belgeleri için kayıdın 1929 tarihinden sonra tutulduğunu söyledi. Bu yüzden başvuru yapamadık. Nasıl ilerleyebiliriz.
Ömer Bey Merhaba,
+447882562575 numaralı whatsapp hesabından bize ulaşırsanız detayları konuşalım. Atanız adına bazı evrakları toplamanız gerekmekte.
burak beyy merhaba e develet üzüerinden nufüs başkalığından isim denklik başvurusu yaptıgımda aldıgım sonuç :
(İsim Denklik Belgesi düzenlenecek kişiye ait doğum dayanak belgesi almanız gerekiyor yazıyor) bunu nerden nasıl alabiliriz
Burak Bey Merhaba,
Biz de süreci abim ile devam ettiriyoruz. Babanemiz vefat etti, doğumu 1920 Silistre olarak görünüyor. Fakat geçmiş döneme ait bu bilgiler doğru olmayabiliyor. Silistre Belediyesi ile yazıştığımızda bu tarihin aslında 1915 olduğunu öğrendik. Her şeyi bizzat siz yürütürseniz yalnızca evrak, noter, tercüman maliyetleri oluyor. Danışmanlık firmaları ile ilerlerseniz onların fiyatlandırmaları değişecektir.
Babanenizin anne baba ve dede ismini biliyorsanız Silistre belediyesine doğrudan mail atabilirsiniz. Bir arşivlerinde aramalarını talep edin. Ben babannem adına nüfus müdürlüğünden nüfus kayıt örneği vs alabiliyorum. E-devlet’te görünüyorsa bilgileri de mevcuttur diye düşünüyorum. İsim denklik belgesi başvuru sonucu olumsuz da olsa, öncesinde nüfus müdürlüğünden yapılabiliyor.
Umarım süreciniz olumlu ilerler.
Sevgilerimle.
Merhaba,
Babannem 1933 Silistre doğumlu ve vefat etti. Fakat nüfus müdürlüğünde doğum dayanak bilgileri bulunmadığından isim denklik belgesi alamamaktayım. E-devlet uygulamasında 1933 – Silistre olarak görünmekte. Araştırma yapmamız olumlu bir sonuç çıkarabilir mi? Ayrıca maliyet olarak ne kadar bir ücret gereklidir? İyi çalışmalar dilerim.