Aşama 2: Cumhuriyet Arşivi Araştırması & Tabiiyet Beyannamesi

  1. Giriş
  2. Başvuru Aşamaları
  3. Aşama 2: Cumhuriyet Arşivi Araştırması & Tabiiyet Beyannamesi

Birinci aşamayı tamamladıktan sonra, elinizdeki belgelerle bir arşiv araştırması yapmanız gerekecek. Henüz birinci aşamayı bilmiyorsanız yahut tamamlamadıysanız  buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tabiiyet beyannamesi nedir?

Tabiiyet beyannamesi kişinin göç ederek Türkiye’ye giriş yaptığı tarihte Türk makamları tarafından düzenlenmiş bir kayıt belgesidir. Bu belge göçmen olarak gelmiş kişilerin hangi isim ve soy ismini aldığını gösterir.

Tabiiyet beyannamesi nereden alınır?

Tabiiyet beyannamesi Devlet Arşivleri’nden alınabiyor.

İstanbul için buraya tıklayarak adrese ve diğer bilgilere ulaşabilirsiniz. Ankara için buraya tıklayarak adrese ve diğer bilgilere ulaşabilirsiniz.

Devlet arşivine nasıl araştırma yapılır?

Devlet arşivine giderken mutlaka kimliğinizi, alt-üst soy bilginizi (ıslak imzalı doküman olarak) ve nüfus kayıt örneğindeki BKK tarihini yanınıza alın. İlk kez gidiyorsanız sizin için bir araştırmacı kartı çıkaracaklardır. Kartın yanında da bir kullanıcı adı ve şifre tanımlayacaklar. Araştırmacı kartı ile arşiv odasınna gidip size verilen kullanıcı adı ve şifre ile atanızın tabiiyet beyanamesini araştırabileceksiniz.

Arşive gitmeden evvel çevrimiçi platformda araştırma yapabilirsiniz. Beyannamelerin ilk sayfasının taranmış dokümanına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Atanızın / atalarınızın isminin yer aldığı sayfalar yalnızca arşivlerde açılıyor.

1. Çevrimiçi arşiv araştırması:

https://katalog.devletarsivleri.gov.tr/ adresine gidin ve e-devlet bilgileriniz ile giriş yapın.

2. Devlet arşivinde tabiiyet beyannamesi nasıl aranır?

Giriş yaptıktan sonra üst menüden Detaylı Arama kısmına tıklayın. Arşivlerden Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi‘ni seçin.

Aşama 1’de atanız adına aldığınız vukuatlı nüfus kayıt örneğinde yer alan BKK tarihindeki yılı başlangıç ve bitiş yılı olarak seçin.

Arama kelimesi kutucuğuna vatandaşlığa yazın ve ara butonuna basın.

Aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşacaksınız. Burada yapmanız gereken sağdaki tarihlerden vukuatlı nüfus kayıt örneğinde yer alan BKK ile eşleşen tarihi bulmak. Aynı tarihi bulduğunuzda atanızın tabiiyet beyannamesine ulaşmış olacaksınız.

İlgili kararı bulduktan sonra birinci sayfa ile atanızın isim ve bilgilerinin yer aldığı sayfayı seçerek talep oluşturacaksınız. Arşivdeki görevliye talebinizi ilettiğinizde sizden alt-üst soy belgesini talep edecek. Daha sonra evrakların hazırlanması ve imzalı mühürlü bir şekilde tarafınıza teslim edilmesi için bir dilekçe doldurmanız gerekiyor. Alınabilecek maksimum nüsha sayısı 3. Talebinizi oluşturduktan sonra cüzi bir miktar ödeme yapıyorsunuz ve eve gidip belgelerinizin hazır olduğunu belirten telefonu bekliyorsunuz.

Daha sonra teslim alacağınız evraklar aşağıdaki görsellere benzeyecektir.

 

Arşiv görevlisi şöyle bir bilgilendirme yaptı: aynı kişi aynı dokümanı birden fazla kez talep edemiyormuş. Eğer 3’ten fazlasına ihtiyacınız olacaksa birini saklayıp noterde sonrasında çoğaltmanız gerekecek. Ya da aileden başka birinin evrak talebinde bulunması diğer alternatif olarak ortaya çıkıyor.

11 Yorum. Yeni Yorum

  • merhaba bbk nüfus kayıt örneğindeki gel tarih iskanlı dediği tarih oluyor dimi bu tarih devlet cumhurbaşkanlığı arşivinde vatandaşlığa kelimesi ile arattığımda bu tarih çıkmıyor ozaman devlet arşivinde bu belge yok mu demek oluyor ozaman ne yapmalıyım

  • Babanemim tabiyet belgesi için yardımcı olurmusunuz?

  • Merhabalar, tabiat beyannamesini çıkarttım. Fakat Babamın doğum belgesini nasıl bulabilirim romanyadan ? Aile soybağımızı çıkartamadım

  • Merhabalar,
    Ben arşive ulaşabildim ama sadece ilk sayfayı görebiliyorum. İsim sayfasını nasıl görüntüleyebilirim?

  • Merhabalar,
    Ben arşive ulaşabildim ama sadece ilk sayfayı görebiliyorum. İsim sayfasını göremedim. Onu nasıl görebilirim ya da talep edebilirim?

  • Yeniden isim ile talep edin.

  • merhaba
    biz devlet arşivlerine başvurduk fakat bize sadece beyannamenin ilk sayfasını göndermişler tabiiyet beyannamesini şimdi nasıl bulmam gerekiyor

  • Merhaba,

    +447882562575 nolu whatsapp hattından ulaşabilirsiniz.

  • Merhaba danışmanlık ücretinizi öğrenebilir miyim
    Temmuz 28, 2023 9:24 pm

    Merhaba danışmanlık ücretinizi öğrenebilir miyim

  • Merve hanım merhaba,

    Tüm aşamalar detaylı bir şekilde metinde yer alıyor. Vekalet ile danışmanlık hizmeti kapsamında süreci biz de yürütebiliriz.

  • Merhabalar benim dedem romanyadan izmire goc etmisler onun tabiiyet beyannamesine nasil başvurabilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Diğer Yazılar